Opublikowany w Obozowisko

Zagotować wodę w plastikowej butelce.

Wodę można zagotować w plastikowej butelce. Dlatego , że do stopienia „plastiku” jest potrzebna wyższa temperatura niż do zagotowania wody. Dla tworzywa PET z którego są zrobione butelki to coś koło 250°C, a jak wiemy temperatura wrzenia wody około 100°C ( w zależności od ciśnienia). Reasumując, butelka oddaje energię cieplną wodzie i dlatego nie wzrasta temperatura „plastiku” do tego stopnia aby się roztopił.
Butelkę napełniamy, tak aby nie zostało w niej żadne wolne miejsce. Ja nalewam wodę do momentu, kiedy zacznie wylewać się z butelki i mocno zakręcam. Kiedyś zrobiłem to dość niechlujnie, pozostało trochę miejsca wolnego. Woda się zagotowała, jednak w miejscu gdzie znajdowało się powietrze powstał leki balon, przy podnoszeniu butelki wypadła mi z rąk i uderzyła tym balonem w ziemię. Efekt był taki, że w butelce zrobiła się dziura i cała gorąca woda poleciała na mnie, byłem przykucnięty,  więc oblaną miałem twarz i dłonie. Dłonie zostały lekko poparzone, twarz już nie. Po oględzinach butelki okazało się, że grubość balona była dwukrotnie mniejsza, niż normalna grubość ścianki butelki. Uważać należy też, aby w okolicach nakrętki nie była zbyt wysoka temperatura. Ponieważ może się nadtopić i woda znajdzie się w ognisku. W końcowej fazie nakrętka może się rozszczelnić i będzie wylatywać para  lub minimalnie wypływać woda , to nawet dobrze gdyż w tym wypadku nakrętka działa jak zawóbezpieczeństwa
                                       .  
Reklamy

13 myśli na temat “Zagotować wodę w plastikowej butelce.

  1. Butelkę można napełnić na full w czasie zakręcania lekko ją sciskając. Wykorzystuję ten patent w celu zrobienia „termoforu” do śpiwora na noc. Przy wieczornym ognisku stawiam taką butelką (przy a nie „w”) i potem zabieram taką grzałkę do śpiwora (tylko zimą oczywiście)

    Polubienie

  2. UWAGA UWAGA !!! Kategorycznie odradzam wam grzania wody w plastikowych butelkach ponieważ może dojść do poważnego zatrucia a po dłuższym czasie nawet do chorób nowotworowych. Zauważcie taką rzecz, a mianowicie że na niektórych butelkach jest napisane żeby chronić przed promieniami słonecznymi, chodzi tu głownie o zawartość butelki, teraz coraz częściej pojawiają się butelki bez takiego napisu, a wiecie dlaczego ?. Ponieważ teraz butelki są fabrycznie spryskiwane od środka tzw.Filtrem UV który zawiera dosyć silne związki chemiczne by zaszkodzić ludzkiemu organizmowi. Rozpuszczalność tego środka zachodzi w temperaturze około 86C. Więc jeżeli zagotujecie wodę w takiej butelce możecie być pewni że wraz z woda wypijecie ten jak że cudowny i ekologiczny środek. Tak więc uważajcie na siebie Panowie i sprawdzajcie każdą butelkę a najlepiej nie gotujcie w nich wody.

    Polubienie

  3. przecież tu chodzi o zgotowanie wody w sytuacji awaryjnej a nie o regularne wykorzystywanie jako czajnika do codziennej kawy.Większość ludzi odpuściła by przegotowywanie wody w butelce PET od razu ze względu na przekonanie że butelka się stopi. Ja chociaż siedzę w survivalu dość głęboko jednak nie wiedziałem o tym. Bear Grylls pokazywał żeby jeszcze ją bujać nad ogniem.

    Polubienie

  4. @ArEs „w sytuacji awaryjnej” mam rozumieć że walki o przetrwanie ?. Skoro tak to jak już mówił @doctor że można się zatruć a co za tym idzie biegunka, wymioty co prowadzi do odwodnienia. Więc w sytuacji walki o przetrwanie raczej choroba nie jest nam dodatkowo potrzebna. Jak to mówią bez ryzyka nie ma zabawy 🙂

    Polubienie

  5. A co podczas gotowania dzieje sie z para wodna ktora powinna sie wydzielac przy 100 stopniach. W butelce chyba strasznie rosnie cisnienie i podczas odkrecania moze nastapic male bum, nie?

    Polubienie

  6. Zanim zrobi się bum, rozszczelni się nakrętka i para zacznie uciekać lub wręcz woda delikatnie cieknąć. Ale bum też pewnie jest możliwe. Tak samo możliwe , jak to, że idąc po oblodzonym chodniku złamiemy nogę.

    Polubienie

  7. Informacja dotycząca nie stawiania butelki w słońcu dotyczy rozwoju drobnoustrojów w wodzie, co jednak zostało już udowodnione – woda wystawiona nieprzerwanie na 5-6 godzin pełnego słońca zabija wszelkie drobnoustroje, co może również posłużyć jako naturalna filtracja biologiczna. Przerwanie tego procesu w połowie prowadzi do uodpornienia się drobnoustrojów które nie zostały zabite promieniowaniem UV i dalsze nasłonecznianie po przerwie niczego już nie da.

    Polubienie

  8. Aby znaleźć miejsce na ewentualne wyparowanie wody i rozszczelnienie się butelki, nie lejcie pełno wody tylko pół butelki i ściśnijcie ją tak, aby woda się zaczęła wylewać i tak zakręćcie. W czasie gotowania rozszerzalność cieplna znajdzie ujście w butelce, nadymając ją lekko, a nie rozszczelniając.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s